نامه طلاب و مدرسین حوزه علمیه قم به هیأت دولت در سال 1342 و تشریح خدمات روحانیت به کشور
02 فروردين 1398
شماره: 230 / 321 تاریخ: 21 / 7 / 1342
موضوع: پخش نامه سرگشاده علماء حوزه علمیه قم
نامه سرگشاده ضمیمه از طرف علماء حوزه علمیه قم در محافل روحانی تهران توزیع گردیده است.
گیرندگان: ساواک ـ تهران ـ دفتر بولتن
*****
نامه سرگشاده فضلاء و مدرسین حوزه علمیه قم
به هیأت دولت
بسمه تعالی
با فرا رسیدن سال تحصیلی، بار دیگر فضلاء و محصلین از نقاط مختلف به حوزه علمیه قم مراجعت کرده و آمادة شروع درس و بحث شدهاند. حوادث سال گذشته و رنجها و ناراحتیها که در نتیجه مبارزه با بدعتها از طرف دولت متوجة حوزه شد و قربانیهایی که داد، بر خلاف آنچه کوتهفکران تصور میکردند، کوچکترین تأثیری در ارادة آهنین افراد این حوزه و دانشجویان مکتب جعفری ننموده و همه با عشق و شوق فراوان به مرکز برگشته و برای ادامه تحصیلات و انجام وظایف دینی همچنان آماده شدهاند. چه آنان خوب میدانند و برای ملت ایران نیز روشن است که حوزة علمیه قم سنگر مبارزة رجال دین و حامیان قرآن علیه بیدینی و ظلم و استبداد است و نباید آن را خالی گذاشت. «حوزه علمیة قم است که آیات عظام و مجتهدین به نام و گویندگان و نویسندگان توانا در آغوش خود تربیت کرده و به اجتماع و ایران تحویل داده است». از این حوزه است که کتابهای پر ارزش، منتشر[میشود]، به شبهات بیدینان و مغرضان پاسخ میدهد. از همین حوزه است که گویندگان و وعاظ محترم در مواقع مقتضی به نقاط مختلف ایران رفته و بدون اینکه باری به دوش مملکت باشند و بودجههای سنگین دولت به مصرف حقوق آنها برسد، مردم را از رفتار زشت و دزدی و رشوهخواری و خیانت که سرچشمه همه فسادهاست، نهی و به درستی و پاکی و صحت عمل و حمایت از بیچارگان و کمک ستمدیدگان وامیدارند. تاریخ ایران و مخصوصاً حوادث اخیر به خوبی نشان میدهد که روحانیت ایران و مخصوصاً حوزة علمیه قم چه نقش مهمی در حفظ استقلال کشور داشت و در تمام مواقعی که نیروهای مملکت دچار تزلزل و ضعف شده بود، روحانیت با تمام قوا در برابر بیگانگان ایستاده، در مواقعی که بسیاری از مأمورین خائن و عدهای از مالکین و فئودالهای بزرگ با ایجاد ناراحتیها قهراً عامل نشر کمونیسم بودند، نیروی روحانیت یگانه حافظ مملکت بود و با استفاده از نفوذ معنوی خود ایران را از این خطر قطعی نجات داد. بنابراین جای تعجب است که اگر دیده شود استعمارگران خارجی و مزدوران داخلی آنان به جنگ روحانیت برخاستند، زیرا خوب فهمیدند تا روحانیت و حوزة علمیه قم برقرار است نمیتوانند خوابهایی را که برای این ملت دیدهاند تعبیر نماید.
متأسفانه با همه سوابق و خدمات نامبرده، دولت ایران وضع حوزة علمیه قم را متزلزل و پس از چند حمله بالاخره مرجع عالیقدر شیعه حضرت آیتالله خمینی ادامالله ظله را به جرم دفاع از دین و آزادی بازداشت نموده و احساسات ملت مسلمان ایران را برانگیخت و به دنبال آن مسلمانان ایران با اعتصابهای بیسابقه و تظاهرات کمنظیر و فرستادن هزاران طومار و تلگراف، آزادی معظمله و تأمین هدفهای روحانیت را خواستار شدند.
حوزة علمیه قم از بازداشت حضرت آیتالله خمینی مدظله سخت ناراحت و چند هزار طلاب در نگرانی شدید به سر میبرند و به دولت اخطار میکنند که هر چه زودتر باید رفع مزاحمت از معظمله [بشود و نیز حضرت آیتالله محلاتی و حضرت آیتالله قمی دامت برکاتهم و سایر افرادی را که در نتیجه حمایت از دین و آزادی بازداشت شدهاند، آزاد کند و بیش از این احساسات مسلمانان را جریحهدار نسازد.
حوزه علمیه قم انتظار دارد هر چه زودتر حضرات آیات الله آقای میلانی و آقای شریعتمداری و آقای نجفی ادام الله ظلهم با همراهی حضرت آیتالله خمینی مدظله]1 به قم تشریف آورده و به اتفاق حضرت آیتالله گلپایگانی ادام الله ظله و سایر علمای اعلام دامت برکاتهم همچنان به دفاع از حریم مقدس قرآن و دین بپردازند. درود فراوان بر حوزة مقدسه نجف اشرف و علمای اعلام مهاجر شهرستانها و سایر علمای اعلام و ملت غیور ایران که در این نهضت مقدس از هر گونه فداکاری و از خودگذشتگی مضایقه نداشتهاند.
حوزة مقدسة علمیه قم بر خود لازم میداند که از مساعی جمیلة آنان بدین وسیله تشکر نماید.
علی المشکینی الاردبیلی، حسینعلی منتظری نجف آبادی، اسدالله نوراللهی، عبدالرحیم ربانی شیرازی، مهدی الحسینی الروحانی، ابوالقاسم خزعلی، احمد آذری، مهدی الحائری الطهرانی، ابراهیم امینی، جعفر سبحانی تبریزی، علی الاحمدی المیانجی، احمد جنتی، الاحقر صادق خلخالی، میرآقا موسوی زنجانی، محمد مهدی ربانی، سید ابوالفضل میرمحمدی زرندی، یحیی الانصاری شیرازی، ابوالقاسم مسافری، مجتبی الطهرانی، ضیاءالدین الحسینی الاشکوری، علیاصغر مروارید، علیاکبر هاشمی، سید محمدرضا سعیدی خراسانی، الاحقر سیدمهدی لاجوردی حسینی، جواد علمالهدی، الاحقر عبدالعلی قرهی، عبدالعظیم المحصلی، محمدتقی مصباح، علی اکبر مسعودی، سیدمحمد ابطحی، الاحقر السید محمدباقر الموسوی، احمد پایانی اردبیلی، احمد آلطه، سید جعفر حسینی، حسین شریعت، محمد مؤمن، محمدرضا توسلی محلاتی، محمد محمدی، سیدهادی خسروشاهی، عباس محفوظی، یدالله پورهادی، العبد محسن الخراسانی، رضا علمالهدی، احمد حسنی، لطفعلی فقیهی، غلامحسین ایزدی، محیالدین فاضل [هرندی]، علی انتشاری، مهدی شاهآبادی، اسدالله خادمی حسین ابراهیمی، داود نوروزی، الاحقر احمد منتظری، سیدجعفر شبیری، محمود خادمی، حسنعلی کرباسی، حسنعلی کریمی، عبدالحمید هوشیار، مصطفی زمانی، حسن تهرانی، عباس موسویان، حسین طباطبایی، علی محمدی، حسین هاشمی، عباسعلی ملکی، عبدالحسین معزی تهرانی، هادی معزی تهرانی، حسن گنجی، حسین حجت، موسی محمدی، علیاکبر طاهری، سیدعلی ابطحی، سیدعلی احمدی تهرانی، سیدحسن اسماعیلیان، علیاکبر مهدیپور، رضا استادی و حدود سیصد امضای دیگر.
به تاریخ یازدهم / جمادی الاولی / 1383 8 / 7 / 1342
منبع: یاران امام به روایت اسناد ساواک، آیتالله احمد جنتی، صفحه 16 تا 18، مرکز بررسی اسناد تاریخی، چاپ اول، سال 1397