یادکردی از شهید سید محمود ابطحی از شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی در استان اصفهان (خمینی‌شهر)


27 آبان 1402


روز 28 آبان 1357 که مصادف با عید سعید غدیرخم بود تظاهراتی در نقاط مختلف شهر اصفهان برپا می‌گردد. در یکی از این تظاهرات که در نزدیک مسجد مصلی در نزدیکی آرامگاه تخت فولاد اصفهان صورت می‌گیرد، نیروهای فرمانداری نظامی به تظاهر کنندگان حمله نموده و اقدام به تیراندازی می‌نمایند در نتیجه مبارز گرانقدر سید محمود ابطحی مورد اصابت دو گلوله قرار گرفته و به شدت زخمی می‌گردد. نامبرده را به بیمارستان هزار تختخوابی اصفهان(شریعتی) منتقل می‌نمایند که به دلیل شدت جراحت به شهادت می‌رسد و در امامزاده درب سید خمینی‌شهر به خاک سپرده می‌شود. در همین روز در همایون شهر(خمینی‌شهر) زادگاه شهید والامقام ابطحی، تظاهراتی چند هزار نفری صورت می‌گیرد که طبق سند ساواک دو نفر به اسامی: مصطفی رجائی 18 ساله و اکبر قصری 25 ساله مورد اصابت گلوله مأمورین حکومت نظامی قرار گرفته و مصطفی رجائی به فیض شهادت نائل می‌آید.

شهید گرانقدر انقلاب اسلامی سید محمود ابطحی در سال ۱۳۳۹ در محله فروشان خمینی‌شهر به دنیا آمد و دوره ابتدایی را در همان شهر سپری کرد و به دبیرستان جامع سعدی اصفهان رفت. در زمان انقلاب به پخش اعلامیه‌های حضرت امام (ره) و توزیع رساله ایشان و کتاب‌های استاد مطهری مبادرت می‌کرد. آن شهید شاگرد استاد مرحوم علی‌اکبر پرورش و حسنعلی زهتاب بود. شهید ابطحی به دلیل استعداد بالا در رشته فیزیوتراپی در دانشگاه اصفهان پذیرفته شده و همچنین برای اعزام به خارج از کشور قبول شده بود.

نکته قابل توجه و تفکر در باره شهید ابطحی، وصیت‌نامه اوست که تنها یک روز قبل از شهادتش نوشت و گویا بشارت عروج به سوی رفیق اعلی را بر گوش و قلبش خوانده بودند.

 

******

گزارش نوبه‌اى شماره 99 فرماندارى نظامى اصفهان و حومه

مدت دوره از ساعت 0700 روز 28 / 8 / 57 تا ساعت 0700 روز 29 / 8 / 57

1 ـ وضعیت عمومى:

الف ـ وضعیت ـ در وضعیت عمومى شهر اصفهان و حومه از نظر امنیت تغییرى حاصل نشده و نیروهاى نظامى و انتظامى بر مناطق و حوزه‌هاى تعیین شده کاملاً مسلط هستند.

ب ـ روحیه ـ روحیه پرسنل نظامى و انتظامى در سطح عالى ولى روحیه اخلالگران ضعیف می‌باشد.

2 ـ فعالیت‌ها:

الف ـ تظاهراتى به طور پراکنده در نقاط مختلف شهر برپا شده بود و تظاهرکنندگان قصد داشتند به هم پیوسته و وارد مسجد مصلى و بعداً دست به راه‌پیمائى بزنند ولى به علت فعالیت و هوشیارى پرسنل فرماندارى نظامى از اجتماع و به هم پیوستن آنان جلوگیرى به عمل آمد و در اطراف مسجد مصلى به علت بى‌توجهى تظاهرکنندگان به دستورات مأمورین فرماندارى نظامى و مقاومت در مقابل مأمورین یک نفر به نام محمود ابطحى حدود 21 ساله در نتیجه اصابت گلوله زخمى و بعد از اعزام به بیمارستان فوت نموده است.

ب ـ بانک‌هاى صادرات (خیابان احمدآباد ـ سه راه کهندژ ـ چهار باغ خواجو ـ خیابان باب‌الدشت) و بانک ملى و بانک سپه واقع در خیابان احمدآباد و همچنین شهردارى ناحیه 3 دچار آتش‌سوزى گردید که بلافاصله مأمورین در محل حاضر و آتش خاموش گردید.

پ ـ یک دستگاه جیب لندرور در جلوى ساختمان دفاع غیرنظامى دچار آتش‌سوزى شده و شیشه‌هاى حزب رستاخیز شکسته شده است.

 ت ـ ساعت 1645 روز 28 / 8 / 57 عده‌اى حدود هزار نفر در شهرستان همایونشهر با دادن شعارهاى ضد ملى در خیابان‌ها در حرکت بودند که به دستورات مأمورین فرماندارى نظامى مبنى بر متفرق شدن توجه ننموده و با پرتاب بطرى آتش‌زا و چوب و چماق و کارد به طرف مأمورین حمله‌ور گردیدند در نتیجه یک نفر از مأمورین از ناحیه گردن جزئى آسیب دیده و حمله کننده‌اى به نام مصطفى رجائى 18 ساله و اکبر قصرى که قصد خلع سلاح یکى از پرسنل مأمورین فرماندارى نظامى را داشتند مورد اصابت گلوله قرار گرفته، در نتیجه مصطفى رجائى بعد از اعزام به بیمارستان فوت نموده و اکبر قصرى 25 ساله زخمى و در بیمارستان بسترى مى‌باشد.

 

******

جاوید باد نام شهیدان راه حق               سرمشق باد کرده‌ی آن‌ها مرام ما

مجاهد شهید سیدمحمود ابطحی

فَضَّلَ‌اللَّهُ الْمُجَاهِدِینَ عَلَى الْقَاعِدِینَ أَجْرًا عَظِیمًا - وَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِینَ قُتِلُوا فِی سَبِیلِ‌اللَّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْیَاءٌ عِندَ رَبِّهِمْ یُرْزَقُونَ (قرآن کریم)

سیدمحمود ابطحی در اردیبهشت 1339در همایون شهر[خمینی شهر] اصفهان متولد شد و در 28  /  8  /  1357 مصادف با (عید سعید غدیرخم) پس از شرکت در تظاهرات عظیمی که در شهر اصفهان علیه رژیم ضد خدائی شاه به راه افتاده بود، شرکت داشت و در همین روز در تخت فولاد اصفهان توسط دژخیمان رژیم شاه گلوله باران شد و شربت شهادت نوشید. زندگی سراسر افتخار او همواره مبارزه بود و جهاد در راه عقیده. بینشی عمیق نسبت به ایدئولوژی اسلامی داشت و به رهبر جنبش آزادیبخش خلق مسلمان (امام خمینی) عشق می‌ورزید. در تمامی تظاهرات اصفهان و همایونشهر فعالیت می‌کرد و همواره آرزوی شهادت در راه خدا را داشت و به همین جهت هر روز غسل شهادت می‌کرد و خود را برای لقای پروردگارش آماده می‌ساخت. وصیت نامه‌ای که در صبح عید غدیرخم (همان روزی که به شهادت رسید) نوشته سند زنده‌ای است از ایمان و عقیده و صفای باطنی روح او و همچنین مقاله‌ای که چند روز قبل از شهادتش تحت عنوان (تنهائی) نوشته بینش عمیق و ایدئولوژیک او را نسبت به یک زندگی ایده‌آل و شرافتمندانه نشان می‌دهد.

روحش شاد و مرامش سر مشق ما باد.

جنبش اسلامی جوانان همایونشهر

 

******

وصیت نامه

بسم‌الله الجبارالمنتقم

مخلوق بی ارزش سید محمود ابطحی ضمن شهادت به یگانگی و وحدانیت الله و رسالت بنده‌اش حضرت محمدبن عبدالله (ص) و وصی به حق او امام علی (ع) و یازده جانشین لایق او و نائب حضرت مهدی(عج) یعنی آیت‌الله العظمی الامام خمینی وصیت می‌کند که:

1 – جسدش در کنار یکی از شهدای اصفهان دفن گردد.

2 – در مرگ او ندبه و زاری به هیچوجه نگردد.

3 – 5 سال نماز و 5 ماه روزه با پول صد در صد حلال برایش خوانده شود.

4 – پیام مرگش رسانده شده تا مکمل خونش گردد و این وظیفه برادران و خواهران همرزم است.

5 – امید دارد از پدر و مادر و خواهران و برادران و خویشان و دوستان و مردم مسلمان اگر خطائی از من دیده‌اند بر حقیر ببخشند تا روحش در آن دنیا شاد باشد.

6 – در پایان به کلیه خواهران و برادران همرزم خویش سفارش می‌کنم در التزام فرمایشات امام خمینی از هرگونه فداکاری دریغ ننمایند.

و من‌الله التوفیق

27  /  8  /  57

سیدمحمود ابطحی

مراسم هفته مجاهد شهید رضا صمدی(که در جریان تظاهرات اخیر در امریکا به درجه شهادت نائل شد) ساعت 9 صبح و مجاهد سیدمحمود ابطحی ساعت 2 بعد از ظهر روز شنبه 4  /  9  /  57، مسجد اعظم فروشان همایونشهر واقع در خیابان امام خمینی(پهلوی خائن) منعقد می‌باشد.

عموم مسلمانان متعهد به دین و قرآن دعوت می‌باشند. با شرکت در این مراسم همبستگی خود را به مبارزات اسلامی رهبری امام خمینی اعلام دارند.

 





شهید سیدمحمود ابطحی



سید علی‌اکبر پرورش



حسنعلی زهتاب

منبع: انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک، جلد شانزدهم، صفحات 355، 356، 578 و 579، مرکز بررسی اسناد تاریخی، چاپ اول، سال 1384. همچنین بنگرید به: http: / / isfahan.irib.ir


 
کلیه حقوق این پایگاه برای مرکز بررسی اسناد تاریخی محفوظ است.